“La bulevard”

In ultimele saptamani se traieste…in strada. Romania are un nou hobby: iesitul “la bulevard”. Nu se mai merge la bar, la film, la sala, la teatru. Fiecare ia pe cine apuca: prieteni, rude, colegi etc si se aduna in piata. Piata? Aceasta agora, cum o numeau prietenii nostri greci, are mai multe vesminte, a.k.a: mai multe denumiri ( fireste): Pta.Universitatii, Pta. Romana, Pta.Constitutiei, Pta.Victoriei. Agora de baza este insa Pta. Victoriei. Iesitul “la bulevard” se vede daca stai cat mai mult in Pta.Victoriei. De ce ne-am schimbat ocupatia? De ce ne strangem cu mic si mare in acest loc? Ei bine, motivele sunt diverse.
Oamenii care se “plimba”:
– au fost convinsi si constransi de iubit/iubita, parinte, prieten;
-mai sunt cativa care prefera aceste “plimbari” de dragul…nostalgiei ( ei s-au mai plimbat prin aceste piete si in ’89);
– “suporterii” ies pentru ca…duc lipsa meciurilor de fotbal si a galagiei;
–  cu sigurnata exista cativa care ies la plimbare si de…fun ( orice ar insemna asta);
– o patura sociala iese pentru ca nu s-a mai simtit de mult atat de aproape de comunitate;
– cei mai multi ies pentru ca “asa ceva nu e democratic” – si aici parerile sunt impartite: ce inseamna democratic? Ce inseamna libertate? Ce inseamatate are legea? Ce inseamna codul penal?
In ultimele saptamani se traieste in starda din diverse motive. Exista insa un motiv de baza care a instigat acest haos, iar acela este: guvernul. Indiferent de restul motivelor, de lipsuri, de necazuri, de minima doza de ignoranta care zace in fiecare individ, poporul are ce are cu reprezentantii guvernului ales…tot de popor. Ironic nu? Desigur majoritatea care iese “la bulevard” nu a votat acest guvern ( sau cel putin asta asuma); desigur majoritatea care se tot “plimba” e impotriva coruptiei; desigur majoritatea are o voce pe care, ironic, statul de drept chiar nu o poate lua in seama in aceste momente. Desigur, statul are probleme de rezolvat.
Conteaza ca ne-am schimbat obiceiurile? Conteaza ca suntem in plina iarna si nu mai mergem la film sau la birt? (ar trebui sa conteze, doar avem un stat de drept sub picioare)
“La bulevard” nu are importanta ce scoala ai terminat, nu conteaza daca ai habar de politica, de legi sau mai stiu eu ce, nu conteaza daca ai studiat vreun Rawls, vreun Weber, vreun Marx sau vreun Smith. In Agora conteaza…cum te misti:
-cat de tare tipi
-cate haine groase ai pe tine ca sa nu degeri si sa poti rezista cat mai mult
-cati prieteni ai in spate care sa strige cu tine
-cate pachete de tigari ti-ai cumparat
-cate sticlute de vodka ai baut
-cat de repede poti fugi in caz de…orice.
In ultimele saptamani se traieste…in strada ( din diverse motive). Pana la urma, o sa conteze?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s